Специални предложения

LAST MINUTE ОФЕРТИ ЗА НОВА ГОДИНА В ХОТЕЛ КАЛИНА ПАЛАС 4-звездна Нова Година в хотел Калина Палас!! 5 ДНЕВНИ ПАКЕТИ РЕЛАКС УСЛУГИ Пешеходни преходи Виртуална разходка Културен календар

Какво ново

ХX -та НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДЕРМАТОЛОГИЯ 2017 в Хотел Калина Палас. Прокуратурата готви бъдещи си ръководители на тридневен семинар в Хотел Калина Палас Ново ценообразуване от месец ноември в Хотел Калина Палас XXII КОНФЕРЕНЦИЯ " ДНИ НА БЪЛГАРСКАТА ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ" Обновена Релакс Зона

Партньори

ДНИ НА ДЪРВОРЕЗБАТА

Дни на дърворезбата, гергьовски люлки и влак с парен локомотив очакват жителите и гостите на Община Трявна за Гергьовден

 

Дни на дърворезбата организира Община Трявна в периода 5-7 май 2017 г. Откриването на събитието е предвидено за 17:00 ч. на 5 май, на старинния площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна.

На 7 май събитието ще бъде посетено от посланика на Индия Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева и посланика на Казахстан Н. Пр. Темиртай Избастин.

Демонстрации на художествена обработка на дърво и камък, иконопис и рисуване върху коприна ще бъдат представени на Старинния площад във възрожденска Трявна по време на Гергьовденските празници. В демонстрациите ще вземат участие НГПИ „Тревненска школа“, Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино, Школа за приложни изкуства „Ива Пенчева“ – гр. Габрово и македонски резбари от побратимения град Виница.

Като част от програмата в дните на резбата ще бъдат открити две изложби. Първата, включваща: секция „Дърворезба“ на Съюза на българските художници, творби на тревненските майстори резбари и теракотни (релефни) икони от експонатите на Градския музей във Виница, Република Македония, ще бъде разположена в Галерия „Гъбенски“. Втората изложба на студентски творби, изработени от възпитаниците на Национална художествена академия, както и творби на единствения дърворезбар у нас, който носи званието „Уста майстор“ - Дарин Божков, ще бъде позиционирана в Център „Уста Дарин“.

На 6 май жителите и гостите на Община Трявна ще имат възможност да се полюлеят за здраве на двете Гергьовски люлки, разположени на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ и в двора на Музей - Даскалова къща.

Гергьовска композиция с парен локомотив тръгва в 09:40 ч. на 6 май от Горна Оряховица и ще се движи по маршрут до гара Трявна, със спирки във Велико Търново, Дряново и Бачо Киро - за желаещите да прекарат празничния ден на Дряновския манастир. Инициативата е на БДЖ, а по време на пътуването ще се заснема и музикален клип на певицата Хилда Казасян. Цената на двупосочния билет със запазено място е 29 лв. В състава на композицията ще бъде включен и вагонът на Борис ІІІ от „Корона експрес”, който ще бъде разглеждан по време на самото пътуване като музей на колела.

 

Галерия