Активности

Вашата оценка 5 от 1 глас

Трявна е сред Стоте национални туристически обекта .

Роден  град на Пенчо Славейков и  Ангел Кънчев, известен с къщите си тип възрожденска архитектура и с тревненската иконописна школа. Къщи-музеи в града са Даскаловата къща, Славейковата къща, Райковата къща, Старото школо, Музей на иконата, Музей на Азиатското и африканското изкуство и др.

Музей на азиатското и африканското изкуство.Особенно колоритна, с щъркелово гнездо на комина. Човек може да отпочине в градинката пред музея и да се полюбува на фонтана.
 
Емблематичната Часовникова кула не може да бъде отмината. Датираща 1814 г. по сведението на поп Йовчо, тревненският летописец, споменавана от Славейков като основна причина за гордост у тревненци. От дясно на кулата се намира старото Школо, понастоящем музей на тревненската резбарска школа.

Къщите в архитектурното селище  са запазили автентичния си вид с резбарските работилници и дюкяни, а покривите са от каменни плочи. В такъв стил е и черквата на града (точно срещу часовниковата кула).

ЛЕЧЕБЕН ВЪЗДУХ
Разположен на 400 метра надморска височина, в дефилето на Тревненската река и обгърнат с гористи възвишения, град Трявна е естествено защитен от силни въздушни течения и съчетава предимствата на планинския въздух на ниска надморска височина с богато съдържание на кислород. Свежият и лековит въздух с умерена влажност и липсата на мъгли в района, са преимущества, които царица Йоана използва за построяването на първия в България климатичен санаториум за белодробни заболявания, открит през 1943 г. И до днес чистият планински въздух и отсъствието на промишлени замърсители дават възможност за бързо възстановяване на хора с белодробни проблеми.

Чистият въздух с умерена влажност и липсата на мъгли в град Трявна, са преимущества на мекия през всички сезони климат.

Градът е разположен сред  борови гори,  фитонцидите, от които, оказват благоприятно въздействие при възстановяване на болните.

Природните дадености, съчетани с великолепния архитектурен ансамбъл, сводести мостове, къщи, изградени в чудесна хармония от камък и дърво, резбовани тавани и църковни олтари, уникални фрески и икони – това е безценното богатство , съхранено през вековете в нашия град. Но с думи не могат да се опишат нито свежия  въздух , нито очарованието на Възрожденска Трявна – това може само да се усети....